Tsunami, eller hamnvåg, vilket är den svenska betydelsen, är ett ord som kommer från japanskan. Detta är ämnet jag har valt att skriva om som avslut i kapitlet Vågor.
En tsunami kan bildas på olika vis, bland annat genom vulkanutbrott, jordskred, explosioner, och meteornedslag, men den vanligaste grunden är ett jordskalv ute till havs. Seismiska orsaker. Där det är ett stort havsdjup är inte amplituden så hög för en tsunami, utan endast ca 0,5 m. Den har på djupa vatten en väldigt lång våglängd på uppemot 100 km.
Då en tsunami bildas trycks vatten upp i och med att jordskorpan rör sig. Efter denna förflyttning vill vattnet återfå sitt jämviktsläge, på grund av gravitationen, och en våg med otroligt energiinnehåll bildas genom vattenmassan. Denna våg kan ha en vågfront som sträcker sig 100 km i bredd, och den påverkar väldigt djupt ner under ytan.
Man kan räkna ut hur snabbt en våg reser över havet genom formeln: c = roten ur (g*H). (Fick inte till tecknet.)
c= fashastigheten
g= gravitationskonstanten/gravitationsaccelerationen
H = havsdjupet
Låt oss säga att djupet är 4000 m, och gravitationsaccelerationen är 9,8 m/s. Det ger:
c= roten ur (9,8*4000) = 200 m/s = 700 km/h
En tsunami kan alltså färdas i en hastighet på uppemot 700 km/h.
På grund av den långa våglängden tsunamin har förlorar den nästan ingen energi då den rör sig över havet. Trots det har tsunamivågor ändå vanligtvis hunnit avta då den når land, och skapar då inga större katastrofer. Vid de tillfällen då tsunamin orsakar stor skada är när den närmar sig land, med ett stort energiinnehåll, och vågen ändrar då karaktär. Vi vet att hastigheten beror på djupet, och därför går hastigheten ner då det blir grundare, samtidigt som våglängden förkortas. Detta gör att våghöjden växer avsevärt, vid tillfällen upp emot 40 meter. Rörelseenergin omvandlas till lägesenergi. När det blir grundare förlorar tsunamin en stor mängd av sin energi på grund av friktion mot bottnen och turbulens och bottnen framför kan torrläggas då vattnet sugs ut i havet. Tsunamin reser sig som en hög vägg då djupet förändras abrupt, och när den inte orkar stå upp så bryts den. Ju mer tydlig och snabb förändringen av djupet är, desto större effekt blir det. Det kan jämföras med vanliga vågor, och platser där det blir en abrupt förändring av djupet ungefär 100 meter från land är ofta en populär surfingplats.
ph. wiki
Som nämnt kan även jordskred på land orsaka en tsunamivåg. Ett exempel är vid Lituya Bay i Alaska 1956. Där uppmättes en tsunamivåg på 524 meter. Det som orsakade detta var 30,5 miljoner m³ sten som rasade ner i vattnet 600-900 meter. En halv km runt området påverkades av detta och träd vältes av den enorma, energirika vågen. Se filmen nedan.
Källor: http://www.mimersbrunn.se/Tsunamis_jaettevaagor_513.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tsunami
http://www.youtube.com/
Otroligt! Man bör ha respekt för krafterna som frigörs när det sker naturkatastrofer.
SvaraRaderaDet är helt sjukt vilka krafter som gömmer sig i dessa, ofta till synes, ofarliga hav. Och fort går det också, så det gäller att hänga med! :)
SvaraRaderaHaven är också väldigt intressanta när det kommer till förnybar energi. Det finns mycket energi att ta reda på i våra hav, vilket jag tror kommer att bli mer populärt inom en snar framtid! Finns redan mycket intressanta grejer inom vågkraften. Waverollers tycker jag personligen verkar mest intressant. :P
SvaraRaderaJa, det är skrämmande vilken kraft, och mycket respektingivande.
SvaraRaderaDet är de verkligen, det får vi se fram emot! Danmark tex. mfl. utnyttjar väl redan havet ordentligt? Waverollers you say. Intressan. (:
Waveroller, vad är det? Hur fungerar en sån?
SvaraRaderaWaverollers sitter på botten av haven och rör/svänger i takt med vågorna. På det sättet slipper man bojar uppe på ytan eller andra slags saker. Dessutom är det mycket skonsamma för djurlivet i havet. Har t.om. hört om att det ska finnas möjlighet för havsdjur att ha sitt bo på vissa ställen av waverollersen. Sen finns det givetvis komplikationer också. Om det t.ex. skulle komma en kraftig storm eller liknande, men det verkar ändå väldigt intressant i mina ögon. Bifogar en länk här också med en film:
SvaraRaderahttp://www.youtube.com/watch?v=DfD7XthBbWA