Med Geiger Müllerröret, eller GM-röret, kan man mäta radioaktivitet. Mätaren registrerar den jonisation som strålningen skapar. Rörets ena ände är försett med ett tunt fönster, så tunt att även alfastrålning kan ta sig igenom, och därför även betastrålning. Gammastrålningen tar sig, med sin genomträngningsförmåga, igenom rörets metallväggar.
Geigermätaren har en enkel konstruktion. När laddade partiklar, eller gammafotoner tar sig in i röret joniserar dessa de atomer som finns i röret. Positivt laddade joner och fria elektroner bildas och de sistnämnda dras mot tråden i röret meddans de positiva jonerna förflyttas mot väggarna. Spänningen minskar i röret, och denna spänningsförändring bildar en elektrisk puls. Pulsen registreras av en räknare och varje puls utgör ett knäppljud ut ur en högtalare.
Med brist på intressanta bilder hänvisar jag till Quanta Fysik B, s. 203. Bjuder istället på en bild på en av skaparna av denna detektor.
Hans Geiger, bild tagen från wikipedia.
Källor: Quanta Fysik B
wikipedia.org
Då vet man hur en gigeremätare funkar :D
SvaraRaderaman har inte av misstag eller så lyckats få in nån annan slags strålningsaktivitet än den radioaktiva med mätaren?
SvaraRaderaÄr Hans Geiger känt för något mer?
SvaraRaderaVerkar ganska dött i kommentarsfältet :P
SvaraRaderaSant
Raderasant
Raderanej detta är fel
SvaraRaderahur då? och vad är det som är fel?
Radera