onsdag 15 december 2010

Minsta partikel

Fråga: Vilken är den minsta partikel som finns och vad är den bra för?

Svar:
Om man tittar på atomens minsta byggstenar så finns där protoner och neutroner som är sammanhållna grupper av kvarkar och motsvarande antikvarkar i atomkärnan. Dessa kallas för elementarpartiklar och det innebär att de inte är uppbyggda av något annat.
Kvarkarna är uppdelade i tre familjer där familj ett är upp och ner kvarkar.

En annan grupp elementarpartiklar är leptoner som är elektronen ,myonen och tauonen. För varje av dessa elektriskt laddade partiklar finns en neutrino, vilken är oladdad och saknar massa. Man delar också upp dessa par i tre familjer.

Även leptoner har deras antipartiklar, positron osv. Dessa antipartiklar är som spegelbilder där omvänd laddning är det ända som skiljer de åt.

Man mäter massan av dessa partiklar i enheten Mev eftersom energi har ett samband med dess massa och rörelse. Enligt Einsteins speciella relativitetsteori är E=mc^2.

Standardmodellen för elementarpartiklar finns på att se här!

Eftersom neutrino är en elementarpartikel som saknar elektrisk laddning och näst intill saknar massa så är det kanske den minsta partikeln man idag känner till.

Neutriopartikeln är alltså en av byggstenarna i universum, den existerar fritt som en restprodukt av radioaktivt sönderfall. Istället för att säga mer om vad den är till för så kan jag nämna att dess neutrala egenskaper ger den låg växelverkan. Den interagerar därför dåligt med andra partiklar och rör sig därför väldig oförhindrat igenom all materia.

2 kommentarer:

  1. Jag lyckades inte öppna länken till Standardmodellen. Det står okänd filtyp (svg). Kan du länka till någon annan sida?

    SvaraRadera
  2. Bra inlägg! fick mer förståelse om partiklar

    SvaraRadera