torsdag 28 oktober 2010

Siri visar ett experiment



Varför ändras lampans ljusstyrka? Diskutera fenomenet!

måndag 25 oktober 2010

Tsunami- Ett vågfenomen

Tsunami, eller hamnvåg, vilket är den svenska betydelsen, är ett ord som kommer från japanskan. Detta är ämnet jag har valt att skriva om som avslut i kapitlet Vågor.

En tsunami kan bildas på olika vis, bland annat genom vulkanutbrott, jordskred, explosioner, och meteornedslag, men den vanligaste grunden är ett jordskalv ute till havs. Seismiska orsaker. Där det är ett stort havsdjup är inte amplituden så hög för en tsunami, utan endast ca 0,5 m. Den har på djupa vatten en väldigt lång våglängd på uppemot 100 km.
Då en tsunami bildas trycks vatten upp i och med att jordskorpan rör sig. Efter denna förflyttning vill vattnet återfå sitt jämviktsläge, på grund av gravitationen, och en våg med otroligt energiinnehåll bildas genom vattenmassan. Denna våg kan ha en vågfront som sträcker sig 100 km i bredd, och den påverkar väldigt djupt ner under ytan.

Man kan räkna ut hur snabbt en våg reser över havet genom formeln: c = roten ur (g*H). (Fick inte till tecknet.)

c= fashastigheten
g= gravitationskonstanten/gravitationsaccelerationen
H = havsdjupet

Låt oss säga att djupet är 4000 m, och gravitationsaccelerationen är 9,8 m/s. Det ger:
c= roten ur (9,8*4000) = 200 m/s = 700 km/h

En tsunami kan alltså färdas i en hastighet på uppemot 700 km/h.


På grund av den långa våglängden tsunamin har förlorar den nästan ingen energi då den rör sig över havet. Trots det har tsunamivågor ändå vanligtvis hunnit avta då den når land, och skapar då inga större katastrofer. Vid de tillfällen då tsunamin orsakar stor skada är när den närmar sig land, med ett stort energiinnehåll, och vågen ändrar då karaktär. Vi vet att hastigheten beror på djupet, och därför går hastigheten ner då det blir grundare, samtidigt som våglängden förkortas. Detta gör att våghöjden växer avsevärt, vid tillfällen upp emot 40 meter. Rörelseenergin omvandlas till lägesenergi. När det blir grundare förlorar tsunamin en stor mängd av sin energi på grund av friktion mot bottnen och turbulens och bottnen framför kan torrläggas då vattnet sugs ut i havet. Tsunamin reser sig som en hög vägg då djupet förändras abrupt, och när den inte orkar stå upp så bryts den. Ju mer tydlig och snabb förändringen av djupet är, desto större effekt blir det. Det kan jämföras med vanliga vågor, och platser där det blir en abrupt förändring av djupet ungefär 100 meter från land är ofta en populär surfingplats.
ph. wiki


Som nämnt kan även jordskred på land orsaka en tsunamivåg. Ett exempel är vid Lituya Bay i Alaska 1956. Där uppmättes en tsunamivåg på 524 meter. Det som orsakade detta var 30,5 miljoner m³ sten som rasade ner i vattnet 600-900 meter. En halv km runt området påverkades av detta och träd vältes av den enorma, energirika vågen. Se filmen nedan.





Källor: http://www.mimersbrunn.se/Tsunamis_jaettevaagor_513.htm
http://sv.wikipedia.org/wiki/Tsunami
http://www.youtube.com/

söndag 24 oktober 2010

är det inte fantastiskt..

..att ljudvågor faktiskt kan ta sig igenom en dörrs nyckelhål och otätheter, ut, till andra sidan där någon uppfattar ljudet. fascinerande.

och på tal om lingon; minns ni när man var liten, fyllde en hink med vatten och snurrade den runt huvudet? vattnet föll aldrig ned på en, vilket var väldigt konstigt och spännande som man tyckte. Nu vet man ju bättre. Det är allas vår centripetalkraft som spökar ;)


/Malin

tisdag 19 oktober 2010

Elektromagnetiska vågor


Jag tycker det är en jättebra bild som förklarar elektromagnetiska vågor!
Här visas flöde av elektriska vågor i blått och magnetiska i röt. Samt en våglängd. På sidor av bilden står bra beskrivningar av fenomenet.

Jordbävningar

Jordbävningar är det naturfenomen som orsakat mest dödsfall. Trots att vi ännu inte kan förutspå när en jordbävning kommer att inträffa har forskarna lärt sig mycket om dem, lokalisera de områden som ligger i riskzonen för att drabbas av en jordbävning, hur vi mäter dess storlek och hur vi bygger säkrare byggnader som bättre klarar jordbävningar.

Hur uppstår en jordbävning?

Jordens yta är indelad i 12 plattor som är 60-200km tjocka och flyter på en mer flytande zon. Mellan dessa plattor kan rörelser uppstå, det finns tre olika rörelser:

  • Konvergent - när havs plattorna glider in under kontinental plattorna.

  • Divergent – när två plattor glider ifrån varandra och ett berg bildas. Detta sker mestadels under vattnet.

  • Transformational- när två plattor skaver mot varandra. Ett exempel är San Andreas sprickan som ligger i Kalifornien.

Jordbävningar uppstår när dessa plattor rör på sig. De rör sig inte fort men lite åt gången och det byggs upp en spänning mellan plattorna. När denna spänning tillslut släpper bildas en jordbävning.

Jordbävningar framställer vågor som uppfattas av en maskin kallad seismograf.

Dagens högteknologiska seismometrar är digitala och spelar in rörelser i marken på massor olika frekvenser. Dagens seismografer kallas bredband för att de kan registrera markrörelser över ett mycket stort antal frekvenser.

Jordbävningar skapar seismiska vågor som skakar marken när de passerar. Jordbävningar skapar vågor lika de vågor som är på vattnet. Dessa vågor färdas över hela jordklotet och en jordbävning i t ex Japan kan man registrera på seismograf stationer i Europa och USA.

Kan vi förutspå dem?

Om man skulle kunna förutse jordbävningar skulle det spara mycket lidande och liv. Det finns idag en mängd metoder t ex astrologiska men många geologer ifrågasätter dessa metoder. Längst har man kommit i Kina, där man lyckats rädda många genom att förutsäga skalv. De förutsägelserna byggde på ändrat beteende hos djur, förändring av marknivåer och grundvatten men framförallt många ”förskalv”. Det är också så att vissa förkastningar är lättare att prognostisera skalv i dem, mycket medan andra kan vara svårare.

Det har gjorts många observationer om djurs beteende ändras innan skalv t ex ormar kryper ur sina hålor, djuren blir aggressiva och nervösa mm. Många olika teorier har lags fram om varför djur påverkas:

  • förändringar i jordens magnetfält.

  • ultraljud orsakade av rörelser i berget

  • jonisering orsakad av frigörelse av radon

Vissa människor känner på när ett skalv kommer att inträffa andra inte. Charlotte King är en sådan person som känner på sig när skalv kommer. Hon hör lågfrekventa ljud, förändringar på en tonhöjd varner henna för jordbävningar. Hon kan inte förutsäga plats med tid och amplitud.

Källor

Arbete av Anders Holm,

2000-09-25

http://www.About.com

http://gldss7.cr.usgs.gov/neis/

http://www-socal.wr.usgs.gov/ABC/index.html

http://user.tninet.se/~yag699u/vulkan/jordbavningar/jordbavning.html

http://hem.passagen.se/jni2118/richterskala.htm

http://www.bahnhof.se/~mmz/ramfri.html

http://www.svt.se/nyheter/1999/990821/forskn.htm

http://www.dalslund.burlov.se/projekt/naturkatastrof/Vicky%20och%20Lisa/jordbavningar.htm

http://pubs.usgs.gov/gip/earthq1/index.html

http://www.geophys.washington.edu/SEIS/PNSN/INFO_GENERAL/eq_prediction.html

http://www.levity.com/mavericks/quake.htm

http://www.thetech.org

torsdag 14 oktober 2010

tisdag 5 oktober 2010