tisdag 5 oktober 2010

Nu är det klart vilka som får 2010 års nobelpris i fysik!

Vad belönades pristagarna för? Vad tycker du? Gillar du valet? Så här lät det vid presentationen.
Grafen (med betoning på e), vad är det?

5 kommentarer:

  1. Låter som ett otroligt material. Atomtunt! Skall bli väldigt intressant hur det kan komma att användas, framför allt hur det kan utveckla solceller! Tycker priset kan gå till något som främjar forskningen angående miljövänliga energikällor/alternativ.

    Grafen består av endast ett lager kolatomer, och är framtaget ur grafit. Dess mönster är hexagonalt (kan jämför med ett hönsnät), och det har god ledningsförmåga samt är böjligt och extremt starkt, för att nämna något.

    SvaraRadera
  2. Håller med! Verkar som ett spännande material och ska bli intressant och se hur framgångsrikt det är. Men jag håller också med om att det hade varit kul om priset gått till forskning inom miljövänliga energikällor/alternativ.

    SvaraRadera
  3. Jag håller med, det verkar som ett spännande material. Grafen i övrigt är ju böjligt och extremt stark, hundra gånger starkare än stål. Den är ju bara en kolatom tjockt och för dess enormt många tänkbara användningsområden bland annat inom elektronikområdet.Tänk om man, av grafen skulle utveckla mobil telefon som liknar ett armband? Skulle det inte vara häftigt?!

    SvaraRadera
  4. Nobelpriset i fysik 2010 tilldelades Andre Geim och Konstantin Novoselov och Jag gillar valet eftersom det är verkligen nåt vi behöver i dagens samhälle. Vi behöver nya material som blir bättre och mer,kanske med tiden,miljövänligare. Grafen består av kol-atomer och är 200 gånger starkare än vanligt stål och är dessutom genomskinligt, böjligt och har en mycket god elektrisk ledningsförmåga, vilket ökar användningsmöjligheterna för materialet!

    SvaraRadera
  5. Jag tycker egentligen inte att det spelar någon större roll vad den prisbelönta upptäckten är för någonting, så länge den för utvecklingen framåt. Allt som tar oss framåt kommer ju i sin tur att vidga våra vyer och ge oss ännu fler förutsättningar, på många olika håll. Detta val var intressant. Tänk hur det nu, p.g.a. ämnets karaktär, går att förminska (inte i antal utan storleksmässigt) elektroniska prylar i samhället. Hehe, utifrån mina egna ord inser jag att jag aldrig skulle kunna sitta i en jury, jag skulle aldrig kunna bestämma mig helt. Jag tycker iallafall att valet var bra, om rätt personer fick priset får vi aldrig veta.

    SvaraRadera