onsdag 10 november 2010






Ett naturfenomen som vi faktiskt inte skulle kunna leva utan är vår omtalade växthuseffekt.Den är mycket välkänd och de flesta vet vad den går ut på;
Vi tar emot vågor i form av ljus från solen. Ljuset fortgår genom vår atmosfär ned mot markytan.
Väl på markytan omvandlas ca 30 % av ljuset till värmestrålning och en del av ljuset reflekteras bort från jorden igen, bland annat p.g.a. molnen, medans en del absorberas beroende på markytans bestånd. Vatten, t.ex. absorberar ljus bättre än snö och is.

I atmosfären finns s.k. växthusgaser, exempelvis metan och koldioxid. Den omvandlade värmestrålningen binder sig i växthusmolekylerna och stannar därmed kvar på jorden. I takt med att växthusgaserna blir fler så stannar mer värme kvar på jorden.


Detta betyder alltså att utan våra växthusgaser hade jorden varit en obeboelig och kall plats.

2 kommentarer:

  1. Vi tackar växthuseffekten för att vi finns!

    Men .... ibland framställs det ju som att växthuseffekten är det stora hotet mot livet på jorden. Har dom som påstår det helt fel?

    SvaraRadera
  2. Vi är beroende av växthuseffekten för att ens kunna bo här på jorden, men däremot är en ökning av växthuseffekten det farliga. Det medför att isarna smälter och även att permafrosten smälter, vilket innehåller gasen metan som är en av växthusgaserna. När permafrost smälter så ökar metangasen i atmosfären, vilket bara leder till en ännu mer ökad växthuseffekt. Så visst finns det oro kring växthuseffekten också, men samtidigt är den en livsnödighet i rätt proportion.

    SvaraRadera