torsdag 9 december 2010

Vad är en cerenkov ljus?

Cerenkov ljus tänds när en partikel färdas genom en materia snabbare än ljuset kan. Denna effekt är den optiska motsvarigheten till en sonic boom, som uppstår, till exempel när en jet färdas snabbare än ljudets hastighet.

När man tänker man- hur kan en partikel gå snabbare än ljuset utan att bryta mot fysikens lagar? Man tror att ingenting kan färdas snabbare.

Men ljuset saktar ner när den ex går genom vatten, glas och andra transparenta material, vissa fall saktar den ner med mer än 25 %. Där av en partikel kan slinka igenom materialet snabbare än ljuset gör.

När detta händer, avger en partikel blåaktigt Cerenkov ljus, som sprider ut bakom den i en ihålig kon som är format som en konen i en sonic boom. Detta ljus ger vattnet som omger en kärnreaktorhärd i karateritiska blå lyster

"I vatten, resor ljus ca 25% långsammare än det gör i ett vakuum och det är möjligt för en energisk partikel att färdas snabbare än ljuset. (Detta är inte möjligt i vakuum där ljuset är det snabbaste saker som finns!). När en partikel färdas snabbare än ljusets hastighet i vatten, ger det en chockvåg som är motsvarigheten till en sonic boom som görs av en stråle färdas snabbare än ljudets hastighet i luft. Detta stötvågen sker i form av blått ljus som kallas Cerenkov ljus, efter den ryske fysikern Pavel Cerenkov, vägg detektor."

2 kommentarer:

  1. Vet du hur Cerenkov upptäckter detta fenomenet?

    SvaraRadera
  2. När du säger att galaxerna rör sig bort från varandra är det inte helt riktigt. Den accelererande expansionen av universum sker mellan superhopar av galaxer. Vår närmaste stora granngalax Andromeda visar däremot på blåförskjutning och är således på väg mot vår galax Vintergatan.

    SvaraRadera